Tapre Barn – et konseptalbum om oppvekstvold

Dette er første album i prosjektet Hjemmefrontens Barn

Tekst og musikk: Lovise Angen Krogstad (Lovise AK)

Produsent Preben Olram, Artistic Trade

Låtene Tapre Barn, Headbanging på dagtid og Helter i bakrus er produsert av Marius Melleby, Redline Studio

Musikere:

 • Lovise AK, vokal
 • Preben Olram, gitar, bass, piano, vokal
 • Marius Melleby, gitar, bass, vokal
 • Jonathan Simpson, trommer
 • Helge Nysted, piano
 • Øyvind Gravdal, saksofon
 • Per Willy Aaserud, trompet

Lansert 23.04.21

Albumet Tapre Barn består av 10 norske låter. Tekst og musikk er ved Lovise Angen Krogstad (Lovise A.K.) og er basert på historier hun har blitt fortalt i sitt arbeide som psykolog. Fortellinger om å vokse opp med ulike former for vold. Albumet er det første i det kunstneriske prosjektet «Hjemmefrontens Barn».

Musikken er sjangeroverskridende, fra hardere rock som uttrykker jævelskapen og fortvilelsen, via blues, soul slampoesi/spoken word til roligere jazzballader som favner det såre, nære. Metaforer fra krig og flukt går igjen i tekstene.

Tekstene er inspirert av nyere forskning som viser at erfaringer fra krig og fra en voldelig oppvekst kan gi lignende psykiske følger. Et hjem preget av vold og overgrep kan på noen måter sammenlignes med å leve i et minefelt. Barn og unge går i konstant høy stressberedskap og sliter ofte med alvorlige og langvarige ettervirkninger.

Albumet er også et kritisk innspill til psykiatriens økende krav om effektivisering og press om å stille raske diagnoser. Noe som medfører en fare for at historier, årsaker og livsbetingelser ikke fanges opp i tilstrekkelig grad og at alvorlige posttraumatiske stressreaksjoner som følge av oppvekstvold blir usynliggjort. I albumets siste låt Mosaikkbarn, oppsummeres dette slik:

Mosaikkbarn har fått mange navn og koder
i kloke bøker av kloke hoder
Ikke lett å forstå for de henger ikke sammen
En skjult historie kan gi den rette rammen.

Låter, musikkvideo og tekster fra albumet skal benyttes i undervisning og formidlingsarbeid innen psykisk helse. Det vil utarbeides ulike pedagogiske opplegg tilpasset ulike grupper.

Låtene:

 • Headbanging på dagtid rock – en protestlåt mot oppvekstvold.
 • Mammas blues bluesvise – om psykiske overgrep, her mor som overgriper.
 • Under radaren pianoballade – om intime, seksuelle overgrep fra en tillitsperson.
 • Tapre barn rock – tre historier om ikke å bli sett, rus/mobbing/skole.
 • Regimets mann spoken word, jazz – fysisk, psykisk vold gjennom generasjoner.
 • Falsk alarm teknolåt – flash backs, høy beredskap, voksen mann dras mellom fortid og nåtid.
 • Engelen spoken word, jazz – vold og tvungen prostitusjon, trafficking, rus.
 • Tør å spør blues, soul – om å bry seg, ingen er bare det du ser. Singel og musikkvideo publisert i forkant av Verdensdagen for psykisk helse 2020, med tema «Spør mer».
 • Helter i bakrus rock – om ungdomstid, antiheltene, rus og suicid.
 • Mosaikkbarn pianoballade – om komplekse og alvorlige traumer.

Tekstene: https://loviseak.no/tekster/

Omtaler av albumet «Tapre Barn»

Lovise Angen Krogstad (Lovise AK) har gitt ut en temaplate om barn og unge som har vært utsatt for ulike former for vold og overgrep i livene sine. Hun står for alt av musikk og tekst på albumet, og gjennom sitt arbeid som psykolog har Angen Krogstad et godt grunnlag for å skrive tekster rundt denne tematikken. Albumet har fått tittelen «Tapre barn», og det er ti sterke historier vi får høre. Vi har valgt den såre og vakre pianoballaden «Under radaren». «Under radaren forsvant en liten jente/mistet pulsen, mistet beaten..».

«Headbanging på dagtid» er en protestlåt mot oppvekstvold, der artisten bruker et rocka uttrykk i sitt helseopplysende arbeid. – Sterke saker trenger også sterke uttrykk. Vi må bruke mer musikk og poesi og folkelige språk i formidling av vanskelige tema, mener Lovise AK, som er aktuell med albumet Tapre Barn, et konseptalbum om oppvekstvold. «Headbanging på dagtid» er åpningslåten på albumet, som nå er ute på alle digitale plattformer. Tapre Barn er også det første album i prosjektet «Hjemmefrontens Barn», som du kan lese mer om på www.loviseak.no. Ikke alle kriger kjempes der ute, noen kjempes også på hjemmebane. Dette er historier om å vokse opp i et minefelt, og om en barndom som setter sterke spor.

Albumet fremstår som et gjennomarbeidet produkt med et variert og godt musikalsk innhold. Sterke tekster, smygende vokal, slepende vokal og rå vokal gir en insisterende hardtslående helhet om alvorlige temaer. Dette er hel ved!

Tom Tellefsen, Hifisentralen

Så viktig og sterkt prosjekt. Og du er en helt rå vokalist!

Solfrid Molland, Sanger, pianist og komponist

Sterk melding i sangen «Headbanging på dagtid» som retter søkelyset mot barn som lever med vold i hjemmet. Gratulerer med viktige fortellinger og sanger, Lovise. Så råe, upolerte, unike og sanne i uttrykket. Og flott band også!

Anne Lande, Tekstforfatter, artist, musiker og terapeut

Plata er sterk på alle måter, uttrykket ditt, tekstene, måten du synger og prosjektet ditt. Jeg bøyer meg i hatten. Respekt!

Trygve Lange - Nielsen, «Kjærlighet som medisin - om å bli sett i psykiatrien»

Fint å høre på. Empati er mangelvare i vår tid. Dette hjelper.

Henning Plischewski, Læringsmiljøsenteret, UiS

Fantastisk spennende å se hvordan Lovise AK transformerer sine livserfaringer og visdom, møte med andre mennesker og forståelse av vår sårbarhet, til kunst! Sangene kan bære disse tunge temaene, de løfter opp det som er så tøft å bære. Det handler om å gi deg en stemme, og Louises stemme er viktig for oss.

Marius Holth, Kunsthøskolen i Oslo (KHIO)