Lovise AK er en artist som kombinerer sitt kunstneriske arbeid med fagkunnskap og aktivisme. Hun ønsker å gi en stemme til dem som av ulike grunner ikke blir hørt.

Lovise AK har sin sangutdanning fra Complete Vocal Institute i København. Hun har også tatt kreativ stemmeterapeutisk utdanning gjennom Creationwork i Oslo. I oppveksten begynte hun tidlig å opptre, også sammen med sin far. Hun sang og han spilte piano og de «turnerte» rundt på ulike institusjoner og tilstelninger. Bakgrunnen hennes er klassisk, og hun har sunget i kammerkor og ulike vokalgrupper. Interessen for rock, punk og andre sjangere kom for fullt i ungdomstiden og har fortsatt å prege Lovise AKs sans for svært ulike musikalske uttrykk. Etterhvert tok det sosiale engasjementet og arbeidet som psykolog over og musikken ble lagt til side.

Gjennom “Stemmekraft” og låtskriverkurs med artist og låtskriver Marius Holth, som også er sangpedagog på KHIO, ble Lovise AK inspirert til å skrive musikk. De to innledet et musikalsk samarbeid som resulterte i “Mitt lille lys, en musikal som handler om en ung jentes møte og oppgjør med religiøs fanatisme. Forestillingen hadde premiere i Kulturkirken Jakob, spilte så i Tøyenkirken og var på turné i regi av Folkeakademiet. “Mitt lille lys” er en komedie, men som i alt Lovise AK gjør og skaper hadde denne forestillingen også alvorlige undertoner og er inspirert av virkelige hendelser og menneskelige erfaringer. Som frivillig fagperson for Hjelpekilden Norge har hun møtt mange, med ulik religiøs bakgrunn, som har erfart usunn trosutøvelse og maktmisbruk.

Marius Holth og Lovise AK jobber nå med et nytt fellesprosjekt; “Musikklærerinne Frøken Lindhs gjennombrudd”. Det er en forestilling som kombinerer klassisk, opera og populærmusikk. Som i “Mitt lille lys” møter vi et oppkomme av mer eller mindre komiske og tragikomiske karakterer.

Lovise AK er utdannet psykolog og sosialantropolog. Hun har sin spesialisering innenfor traumepsykologi og lang terapeutisk erfaring med ungdom og voksne. Det er denne erfaringen som inspirerte henne til å skrive tekstene og melodiene til “Hjemmefrontens barn”. I tillegg til å ha privatpraksis har hun blant annet arbeidet for RVTS Øst, Kirkens Bymisjons gatenære prosjekt og i Oslo kretsfengsel. Lovise AK har vært engasjert som konsulent og kursholder for “Health and Human Rights Info“ blant annet i Tyrkia og Romania. De er en organisasjon som kurser hjelpearbeidere i hvordan man kan bidra til å forebygge samt ivareta voldsofre for kjønnsrelatert vold i krigs og konfliktområder.

I løpet av sitt feltarbeid som sosialantropolog erfarte Lovise AK mye som har vært med på å forme henne både som psykolog, kunstner og aktivist. Hun samarbeidet bl.a med en lokal bistandsorganisasjon i India om forebygging av barnearbeid. Sangen “No Lullaby for Leela” er inspirert av de små arbeidsstasjonene tilpasset for barnehender. I India ble hun også kjent med «De undertryktes teater». Noen år senere, gjennom jobb i RVTS, møtte hun den Colombianske psykologen og artisten Hector Aristizabal som brukte forumteater i sosialt endringsarbeid. Gjennom workshops i Norge ble han en inspirator for henne og Forumteatermiljøet ved SAFIR i Kirkens bymisjon. Aristizabal har også inspirert arbeidet med Hjemmefrontens barn.

Jeg har hatt gleden av å samarbeide musikalsk med Lovise AK over lengre tid. Gjennom sin egen erfaring som psykolog klarer hun, på en meget troverdig måte, å beskrive de mørke sidene mange mennesker lider under og med. Lovise AK har en utpreget sans for detaljer i lydbildet som gjør at totalutrykket ender opp med å bli alt annet enn klisjéfylt eller sentimentalt. Jeg må også nevne hennes særegne vokal som har stor spennvidde, og som skaper akkurat den råskap og intimitet som trengs for å formidle budskapet i låtene.

Preben Olram, musiker, Artistic Trade

«Lovise AK har en sterk og vakker stemme. Hun er en person med et enormt spenn. Hun er en dyktig fagperson, en kreativ og leken sjel, en modig og nyskapende kunstner og et varmt medmenneske. I alle sine roller bruker hun sitt store hjerte og sitt skarpe blikk på samfunnet. Gjennom musikk, sang og teater formidler hun med kraft historier og budskap til å bli klokere av.»

Lill Tsehai Salole, forfatter av “Cross cultural kids” og “Identitet og tilhørighet”

Artisten, låtskriveren, poeten og skuespilleren Lovise AK treffer deg rett i hjertet med sin formidling.Både med sin helt særegne stemme, som ofte gir deg frysninger, og med sine dønn ærlige tekster: de er lekne, de overrasker, de utfordrer og de løfter deg. Jeg lover at du ikke går uberørt fra en konsert eller forestilling med Lovise AK

Eli Wangberg, Undervisningleder Kirkens SOS

Lovise AK har en evne til å formidle vanskelig tematikk med en varme og innsikt som er av de sjeldne. Som kunstner er hun opptatt av å gjøre en forskjell slik at avstanden mellom oss mennesker kan bli litt mindre. Med sin mangeårige bakgrunn som psykolog har hun en en faglig tilnærming til menneskelig lidelse som gjør at hun treffer både hjertet og hodet med sine tekster, og det er ganske unikt. Med prosjektet “Hjemmefrontens barn” setter hun samfunnets mest utsatte og sårbare i fokus, slik at deres stemmer kan høres. Dette er et viktig prosjekt, fordi dette er de historiene vi ikke alltid orker å høre. – –

Marianne Jørgensen, vokalist/låtskriver i Mary & the Moon